Kirjoituksia ohjelmistotestauksen suunnittelusta ja johtamisesta.
Näkökulmana:
Useammankin kerran olen kuullut heittoja koulutuksen hinnasta: Onko meillä varaa kouluttaa <–> Onko meillä varaa olla kouluttamatta. Tässä konkreettinen esimerkki kouluttamattomuuden hinnasta.
Uuden ohjelmiston käyttöönottoprojektin määrittelyssä on usein seuraavanlainen tilanne:
Syy tähän on se, että ei ole tehty riittävää perehdytystä ennen määrittelyvaiheen aloittamista. Ehkä jotain esittelyjä on pidetty, mutta ei riittävän konkreettisella tasolla.
Kouluttamattomuuden hinta:
Jos haastatellaan isojen ohjelmistouudistuksien jälkeen henkilöitä, niin aika usein kuullaan lause: ”Jos olisin silloin alussa ymmärtänyt, niin…”
Kaikki haluavat tehdä työnsä hyvin. Kouluttamalla annat heille siihen mahdollisuuden.
Mielestäni testauspäällikön pitää kehitysprojektissa määritellä koulutuksen tarve!
Perustelut: Jos projektiryhmä ei saa koulutusta, niin testaus on suurin kärsijä.
Toinen syy, miksi koulutuksesta vastaavan ja testauspäällikön pitää tehdä yhteistyötä, on yhteiset resurssit. Usein liiketoiminnan henkilöistä parhaiten osaisivat kouluttaa ihmiset, jotka osaavat myös testata parhaiten. Jotta ei tule päällekkäisiä resurssivarauksia, niin suunnitelma pitäisi tehdä yhdessä. Tavoitteet ovat kuitenkin yhteiset.
Jokaisen uuden henkilön tulisi saada aina ensin perehdytys ennen testauksen aloitusta.
Tämän blogisarjan yksi näkökulmista on: Asiakkaan henkilöstö liiketoiminnasta testaamassa. Ovat liiketoiminnan ammattilaisia, eivät ohjelmistotestauksen.
Kun aloitetaan hyväksymistestaus, niin testaukseen perehdytys pitää usein toteuttaa kevyesti. Henkilöt osaavat nykyisen liiketoiminnan hyvin, mutta testaamisen osaamistaso vaihtelee. Jotkut ovat tehneet sitä aikaisemmin, jotkut eivät koskaan. Muutamia lausahduksia matkan varrelta
Kun aikaa on vähän ja asiaa on paljon, tulevien testaajien koulutukseen tulisi vähintäänkin sisällyttää seuraavat asiat:
Blogisarjan osassa 1/11 käsiteltiin aihetta: Kuinka arvioida virheiden määrä?
Käytän usein tätä arviota työkaluna motivoinnissa testaukseen: Ongelmamme ei ole havaintojen määrä eikä koodauksen laatu, vaan se, jos olemme itse määritelleet väärin tai jättäneet asioita huomioimatta.