Kirjoituksia ohjelmistotestauksen suunnittelusta ja johtamisesta.
Näkökulmana:
Raportoinnin tarve vaihtelee projekteittain. Mutta yleisesti voidaan sanoa, että jos projekti etenee aikataulussa, niin raportoinnin tarkkuus on ylemmällä tasolla. Jos projektissa on ongelmia, niin raportoinnin yksityiskohtaisuus kasvaa. Tarvitaan dataa ongelmien ratkaisemisen tueksi. Johtopäätös: Jos haluat raportoida helpommin, pidä projektisi aikataulussa ja budjetissa.
Toisaalta on sanottu, että hyvin menevää projektia ei pelasta mikään. Jos kaikki näyttää menevän hyvin, niin tarkoittaa se vain sitä, että ongelmat ovat vasta tulossa. Joten olisi tarve päästä kurkistamaan myös tulevaisuuteen. Kuten tiedetään, niin ennustaminen on vaikeaa. Varsinkin tulevaisuuden ennustaminen.
Kuvaan alla muutamia raportteja, jotka ovat suosikkejani kehitysprojektin laadunvarmistuksessa.
Jotta testaaminen olisi laadukasta ja pysyisi aikataulussa, tulee korjaustehtaan toimia tehokkaasti. Sitä mukaa kuin havaintoja tehdään, niitä pitää saada myös korjattua ja uudelleen testattua. Jos avointen havaintojen määrä kasvaa, niin testauksen laatu huononee ja aikataulu menee pitkäksi.
Seuraan päivittäin ProjectTOPin Dashboardilta, mikä on avointen havaintojen määrä ja miten tilanne kehittyy. Raportti on hyvä työkalu projektin ratkaisukyvyn seurantaan. Jos avointen havaintojen määrä alkaa kasvaa, niin on toimenpiteiden aika.
Alla esimerkkikuva raportista.
Hyvä apuväline johtamiseen on raportti henkilöiden työkuormasta juuri nyt. Kuinka monta tekemistä henkilöillä on työn alla + jonossa.
Testautan mielelläni ketterästi. Laitan testaajien työlistalle vain seuraavaksi tehtävät testit. Loput ovat holdissa. Kun testaajan työlista alkaa tyhjentyä, saa hän lisää testattavaa. Näin saan pidettyä koko ryhmän työn tohinassa koko ajan.
Perinteiset statusraportit ovat aina hyödyllisiä nykyhetken raportoinnissa. Nämähän ovat ihan peruskauraa.
Viimeisenä ehdoton suosikkini. Ennuste versus toteutuma. Raportti, joka kertoo, kuinka projekti etenee verrattuna suunnitelmaan. Valvontaryhmät ihastuvat raporttiin ihan poikkeuksetta
Koska ennusteeseen pohjautuva johtaminen ei ole monellekaan tuttua, niin kirjoitan seuraavassa postauksessa ohjeen, kuinka tällainen raportti muodostetaan.