Kehitysprojekteissa testauksen osuus raportoidaan yleensä tarkasti. Testauksenhallinnan työkaluissa on raportointiin ominaisuudet valmiina. Muutospyynnöt, joilla on vaikutus projektin budjettiin, pitää olla myös raporteilla tarkasti. Mutta muut havainnot, jotka vaikuttavat yrityksen liiketoimintaan, jäävät monesti seurannoista ulos. Tämän johdosta, projekteilla ei ole luotettavaa mittaria ratkaisukyvystään. Ei seurata, kuinka paljon näitä suunnittelemattomia aktiviteetteja kasaantuu käsittelemättömien pinoon.
Mikä näistä on sinulle tutuin tilanne, kun esität kysymyksen projektille?
Tilanteiden 1, 2 ja usein myös 3 ongelmana on se, että projektin ratkaisukyky ei ole raportoitavissa eikä johdettavissa. Jos olet eri mieltä, niin tarkista saatko projektisi avoimista asioista alla olevan kuvan mukaisen kuvaajan: ”Kuinka paljon ratkaisemattomia asioita projektille kertyy?”
Ylempi kuva on esimerkki projektista, jonka ratkaisukyky on heikko. Avoimia asioita kertyy joka viikko lisää. Ollaan tilanteessa, että niitä ei voida enää järkevästi käsitelläkään.
Alempi kuva on esimerkki projektista, jossa ratkaisukyky on kunnossa. Avoimia asioita esitetään, mutta ne pystytään käsittelemään riittävällä tehokkuudella.
Ja sanomattakin on kai selvää, että ylempi projekti ei valmistu aikataulussa. Alemman projektin ohjausryhmän raportti taas oli vihreä kuin kesäinen nurmikenttä.