Onko tuttu tilanne: Hyväksymistestauksen pari ensimmäistä päivää kuluu taisteluun perustietojen, liittymien, asennuksien kanssa taisteluun. Pari juttua oli jäänyt laittamatta paikoilleen. Ekat 10-20 havaintoa ei olekkaan bugeja, vaan ne johtuvat huonosta valmistelusta. Eli tuhlataan 25-50 tuntia tehokkaasta testausajasta.
Teillä on varmaankin oma lista hyväksymistestauksen tavoitteista. Itse olen kiteyttänyt tavoitteet näihin kahteen “pointtiin”.
Koska tavoitteena on varmistaa käyttöönoton onnistuminen, niin myös käyttöönotto tulee testata. Käyttöönottoharjoitus on siihen hyvä työkalu. Menetelmä on yksinkertainen, mutta tehokas
Esimerkiksi,
Käyttöönottoharjoituksessa tehdään käyttöönoton tehtävät hyväksymistestauksen ympäristöihin. Löydetyt havainnot ovat joko bugeja tai korjauspyyntöjä käyttöönottosuunnitelmaan. Samalla voidaan ottaa ylös tehtäviin kulunut aika. Näin testataan käyttöönottosuunnitelman aikataulu. Esimerkiksi käyttökatkon pituus.
Käyttöönottoharjoitus on menetelmä, jonka avulla voi testata käyttöönoton onnistumisen. Teknisen näkökulman lisäksi voidaan testata myös koulutuksen riittävyyttä.
Harjoituksessa löydettyjen havaintojen perusteella parannetaan käyttöönottosuunnitelman laatua.
Hyväksymistestauksen laatu paranee, kun hyväksymistestaus on asetettu järjestelmällisesti.
Yleensäkin hyväksymistestaukseen varataan liian vähän aikaa, niin laadukas asettaminen varmistaa, ettei kallista aikaa tuhlata. Voidaan keskittyä oikeiden, kriittisten virheiden etsintään.
Käyttöönoton voi suunnitella helpomminkin, kuin tekemällä vaaaltavan Excelin. Helppoja työkaluja, joilla suunnitella ja johtaa käyttöönottoa, on olemassa. Oikeilla menetelmillä käyttöönottosuunnitelma mahdollista luoda siten, että sen pohjalta voi tehdä käyttöönottoharjoituksen. Jopa helpostikin.
Toinen syy on se sama kuin aina: Kiire.
”Koskaan ei ole aikaa tehdä kunnolla, mutta aina on aikaa tehdä uudelleen”.